Uitreiking Certificaat

Passiefhuis

Een vrijstaand huis dat per jaar maximaal 15 kWh energie per vierkante meter verbruikt. En dat bovendien zeker voor 2000 euro aan energie oplevert. Dat hebben vijf Friese bouwondernemingen in de gemeente Witmarsum gerealiseerd. Met de woning laten ze zien dat duurzaam bouwen en wonen bereikbaar is voor een groot publiek.

“Duurzaam wonen wordt vaak geassocieerd met duur bouwen en bouwen onder architectuur. Wij hebben er bewust voor een traditionele woning in Witmarsum gekozen die gebouwd is volgens de modulebouw van Plannon. Door deze ontwikkeling wordt duurzaam wonen bereikbaar voor een grote doelgroep”, legt Teake kuipers van Bouwbedrijf Bootsma uit.

Hoewel meerdere bouwbedrijven zich oriënteren op passief bouwen, is nog niet eerder in Friesland daadwerkelijk een woning gerealiseerd en gecertificeerd volgens het PassiefBouwen Keur van de stichting PassiefBouwen.nl.

De vijf samenwerkende bedrijven zien de officiële certificering  van PassiefBouwen als bekroning van hun werk.

De betrokken bouwbedrijven zijn Bouwbedrijf P. Allema in Niawier, Bouwbedrijf Bootsma in Tirns, Bouwbedrijf Van den Bosch in Gauw, Aannemersbedrijf J. de Jong in Oosterwolde en Bouwbedrijf Leenstra in Gaastmeer.

 

Kuipers: We hebben bewust gekozen voor een samenwerking omdat wij niet bang zijn om kennis met elkaar te delen. Bij het ontwikkelen van een passiefhuis komt veel kijken en dat gold voor ons extra omdat we wilden bouwen met het Plannon systeem waar wij dealers van zijn. Dan kun je ieders expertise goed gebruiken en dat zie je terug in een vruchtbaar eindresultaat.